Arbetskläder på restaurangen

När man arbetar på en restaurang är det mycket viktigt att tänka på sin klädsel. Att laga mat i en långärmad, stickad tröja kan vara opraktiskt hemma och på en restaurang är det än mer olämpligt. Kläderna bör vara lätta att rengöra och det är en fördel om smuts syns tydligt.

Marknadsföring på kläder

När man arbetar i en restaurang kan det vara så att man vill göra reklam för just den restaurangen. En hoodie med tryck kan då vara ett passande val att ha på sig när man är ledig, eller när man är på väg till jobbet. När det gäller kläderna man bär på jobbet kan de ha restaurangens tryck på sig men kläderna måste följa övriga regler för hur hygienen ska skötas.

Kockkläder

När man arbetar i restaurangens kök måste man se till att kläderna är helt rena. Det sista man vill är att gästerna ska hitta hår eller annan smuts i maten som kan komma från kläderna. I en restaurang har kockarna ofta vita skjortor som kan vara långärmade eller kortärmade. Byxorna brukar vara vita eller rutiga. I Sverige är det inte speciellt vanligt att man ser de höga kockmössorna på restauranger. Det är desto vanligare med hårnät, uppsatt hår eller en lite mindre mössa. Det har helt enkelt med hygien att göra.

Kläder för serveringspersonal

Bland serveringspersonal är det vanligt med en vit skjorta av en lite finare typ än den som används i köket. Serveringspersonalen har ofta svarta byxor med fickor på som används till förvaring av till exempel anteckningsblock och tändare med mera. Ofta har serveringspersonalen också ett mindre förkläde på sig.

Viktigt med hygienen

När det gäller kläderna som används i köket är det extremt viktigt att kläderna går att tvätta och få rena. Det är en stor fördel är om de kan tvättas i minst 60 grader. Kläderna ska inte heller användas utanför restaurangen av hygieniska skäl. Helst ska kockkläderna endast hållas i köket. Om man går ut för att ta en paus, eller för att röka ska man absolut inte bära de kläder som används i restaurangen. Det är både ohygieniskt och respektlöst mot matgästerna. Dessutom är det klokt att se över sina kläder inför arbetspassen. Är kläderna smutsiga ska de tvättas och inte användas ännu en dag.

Storlekar och annat som är bra att tänka på

När det gäller kockkläder finns de i flera olika storlekar och modeller, trots att de ser likadana ut. Det finns till exempel byxor som har ett gummiband i midjan. Det syns inte under skjortan och i övrigt ser byxorna likadana ut som de som inte har detta gummiband. Det är också väldigt viktigt att ha kläder i större storlekar tillgängliga.