Brygg din egen öl till din restaurang

Varför köpa in en massa vin- och ölsorter när du kan tillverka dina egna? Vin kanske är svårare, men öl kan man faktiskt brygga själv utan större problem. Förvisso är det väsentligt att kolla upp de tillstånd som gäller för att sälja ölen, och det är mer än ett i Sverige (inget tillstånd krävs vid privat framställning där ölen inte ska säljas). Men låt oss säga att den biten är avklarad och att det enda du behöver göra är att tänka på hur du framställer och skapar ditt eget ölvarumärke. Det här behöver du tänka på.

1. Ta en bryggkurs

Du kanske har god lust att ställa dig med humlen, jästen och malt i högsta hugg och börja experimentera som en häxa i ett kemilabb. Vägen dit är dock lång och det finns många saker du bör känna till innan du sätter etiketten på ditt egettillverkade öl. Det första är att gå en bryggkurs så du lär dig de basala delarna i hur man brygger öl. Bryggkurser finns det ett flertal i landet, inte minst hos många av krogarna som själva tillverkar öl. Om du verkligen vill gå en detaljerad bryggkurs, ska du bege dig till ölens mecka – Tyskland och Bayern. En del kurser hålls på engelska om du inte skulle behärska det tyska språket. Har du emellertid gått en kurs i ölbryggning i självaste ”Bierreich”, är det som om du läst medicin på Harvard och vill bli läkare – dina kunskaper blir helt enkelt fulländade!

2. Gå kontinuerligt på ölprovningar

Övning ger färdighet sägs det, och ju mer erfarenhet du får och ju fler smaker du provar, desto större ölkännare blir du. Precis som vinprovningar anordnas det mängder av ölprovningar, ofta på ölmässor eller på krogar som jämsides med bryggkurser också arrangerar provningar. Ta med dig några kompisar och gör lördagskvällen lite roligare och annorlunda. Ta sedan med dig alla smaker in till ditt eget ölbryggeri och utveckla en egen version. Ölprovningar är också extremt viktiga för att skapa den rätta ölen som passar till din meny om du är restaurangägare. Smaker genomgås och information förmedlas som kan vara mycket användbar att ta till sig.

3. Att tänka på vid framställning

Vid själva bryggningsprocessen är det viktigt att vara mycket noggrann. Hygienen är nummer 1 eftersom ölen annars kan dra till sig svampar och mögel, och i värsta fall explodera. Se därför till att alla redskap hålls kliniskt rena och att ingredienserna hålls var för sig.

Humlen är den viktigaste biten i ölet och många varianter finns. Har du hittat den optimala humlen för ditt öl, gäller det sedan att hitta rätt smaksatser som kan vara i stort sett vadsomhelst.

Basingredienserna som behövs för ölbryggning är:

  • Malt
  • Humle
  • Jäst
  • Vatten

Köp en bryggsats och alla de redskap som behövs, såsom termometer, våg, jästunna, flaskor och refraktometer.