Förvaring och utrymme i restauranger

Det är viktigt att utrymmet i en restauranglokal utnyttjas på ett effektivt sätt för att effektivisera arbetet och göra lättillgängligt allt det viktiga för att hålla verksamheten i gång. Dessutom måste hänsyn tas till säkerhet angående utrymme och förvaring. Vi delar med oss av våra tips!

Förvaring av matvaror

Förvaring av matvaror är inte alltid lätt att hantera. Det finns spekten av både närheten och tillgången till matvarorna som alltid skall finnas lättillgängliga och nära köket. För detta finns ett antal rekommendationer som myndigheterna, Livsmedelsverket och Arbetsmiljöverket, tagit fram.

Myndigheternas rekommendationer

Viktigast är att först och främst följa de riktlinjer som arbetsmiljöverket tagit fram för att göra restaurangen till en säker och trygg arbetsplats och förhindra olyckor.

  • Vad gäller förvaring är det viktigt att den är lättillgänglig och ska normalt sett finnas på samma våning som restaurangen för att underlätta för transport. Dessutom ska produkter såsom kött, fisk och rotfrukter, drycker, mjöl- och rissäckar placeras i förråd i nära förbindelse med köket. Däremot kan andra varor som används mer sällan och med längre hållbarhet såsom konserver finnas i källarförråd.
  • Det ska finnas utrymme i diskrummet för uppställningar och sorteringar av ren och oren disk. Det ska finnas utrymme för att framföra diskrullvagn.
  • Det ska finnas lämpligt utrymme för diskmaskin och i stora restauranger även grovdiskmaskin. I stora diskanläggningar måste även finnas spolplats och blötläggningslåda.
  • Frys- och kylrum måste kunna öppnas inifrån och det ska finnas nödsignal vid dörren till frysrum med temperaturer under -5°C.
  • Städutrymme ska ha plats för städvagn, utrustning och nödvändig förbrukningsmaterial såsom toalettpapper. Det ska finnas golvbrunn, elutag, utslagsvask, varm- och kallvatten samt laddningsplats för städmaskiner. Dessutom måste det finnas bra ventilation i städrummet för att städredskapen ska kunna torka.

Livsmedelsverket säger följande vad gäller förvaring av matprodukter.

  • Generellt är en bra kylskåpstemperatur mellan -5 och +4°C och -18°C är lagom temperatur för frys.
  • Kött och fisk ska så fort som möjligt förvaras i kylskåp och ju kallare de förvaras desto längre håller de i kylskåpet. Använd gärna termometer för att ta reda på var i kylskåpet det är kallast. Detta gäller speciellt känsliga livsmedel såsom rå fisk och skaldjur eller köttfärs.
  • Kött och fisk nedfryst ska förpackas i lufttät förpackning för att inte torka ut. Markera förpackningarna med datum. Det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen då det inte växer bakterier, men fett härsknar över tid och smakar då illa därför har fetare mat kortare hållbarhetstid.

Förvaring i kök

Idag finns många smarta förvaringslösningar som underlättar förvaring i kök. Till exempel kan du numera använda sockellådor som ligger närmast golvet som förser med extra plats som annars skulle vara tomrum. Med trådbackar och trådkorgar för alla bredder av garderober kan du stuva undan exempelvis personalkläder eller köksdukar som inte används för tillfället. De kan då staplas på varandra i ett högt skåp. Med en så kallad köksö med hjul har du ett mobilt köksbord med förvaring som du placerar där du behöver den bäst i köket. Du kan vidare ställa in mindre förvaringslådor inuti

köksön för en mer ordnad förvaring.