Hamburgerrestauranger och korvkiosker

När vi tänker på restauranger tänker vi sällan på hamburgerrestauranger och korvkiosker – trots att de är de mest besökta matställena, särskilt för barnfamiljer. Det finns förvisso vissa negativa saker med snabbmatsställen, men de fyller ändå en viktig funktion.

 

Fett och snabba kolhydrater

Snabbmatsställenas signum är att det går snabbt att tillaga maten: inom 2-10 minuter har man ofta hamburgaren eller korven i handen. Ett annat signum är att maten ses som onyttig med för mycket fett och snabba kolhydrater. Vissa menar rent av att de är ett hot mot folkhälsan, och de flesta håller med om att det inte är nyttigt för vare sig midjemåttet eller hjärtat att äta för mycket snabbmat.

Tillfällen för snabbmat

Trots den i mångt och mycket onyttiga maten, finns det tillfällen då hamburgerrestaurangen eller korvkiosken fyller en funktion. Om du håller på att fixa i huset, du har handlat bra byggvaror hos Buildor och behöver mat medan du lägger golv eller bygger en altan, så är det perfekt att åka förbi ett snabbmatställe i arbetskläderna för att enkelt få i sig något. Ett annat tillfälle då snabbmatsställen är att föredra, är på många flygplatser. Att äta på en flygplats kan bli dyrt, särskilt efter det att du gått igenom säkerhetskontrollen. Men, på många flygplatser brukar det finns hamburgerrestauranger, vars priser är desamma vare sig du är i centrala Stockholm eller på Arlanda.

För många barnfamiljer är också en hamburgerrestaurangerna och korvkioskerna en räddning, då barnen både brukar gilla maten, men också erbjuda lekmöjligheter för barnen efter maten. För en mamma och pappa kan det vara skönt att få äta maten i lugn och ro, medan barnen leker i ett boll-hav eller på lekplatsen utomhus.

Om du är ute och reser kan det också ibland vara bra att äta snabbmat, särskilt om du är på ett dyrt ställe. Likaså om du har allergier och vill vara säker på vad du får i dig.

Det finns dock även lite nyttigare alternativ i både korvkiosken och på hamburgerkedjan. Om du ofta äter på sådana ställen bör du försöka att leta efter de nyttigare maträtterna. Så gott som alla ställen erbjuder idag vegetariska alternativ, som vegoburgare och falafel. Men, även mycket av den vegetariska maten är stekt eller friterad, så man bör inte lura sig och tro att det per automatik är nyttigt bara för att det är vegetariskt. Många hamburgerställen säljer också sallad – men du kan behöva leta efter dem i menyn, då det ofta är den nyaste hamburgaren som visas på skyltar. Ett annat alternativ är att helt enkelt byta ut pommes frites till morot eller sallad eller skippa den helt och hållet, likaså att dricka vatten istället för läsk.

På många korvkiosker finns det falafelrulle, som innehåller mycket färska grönskar – ibland lika mycket som en sallad. En falafel eller kebab med mycket grönsaker i bröd, är det nyttigaste alternativ som snabbmatsställena erbjuder.