Restaurangteman som ligger i tiden

Det finns gott om restauranger och det öppnas ständigt fler. Men precis som i allt annat kommer trenderna att spela roll, även här. Idag är det inte bara att starta en restaurang för att lyckas – det gäller också att hitta rätt nisch och vända sig till en stor målgrupp som uppskattar temat. Det spelar ingen roll om du har öga för inredningsdetaljer och har lyckats hitta en lokal att hyra mitt på Östermalm – om det inte finns en röd tråd så kan allt klappa ihop inom kort. För tillfället kan vi se olika trender inom restaurangbranschen och några av dem ska vi ta oss en titt på här.

Alkoholfria menyer

Slut är tiden då man var töntig och okamratlig om man inte drack alkohol. Idag är det trendigt att vara nykterist och ingen behöver längre skämmas om de föredrar alkoholfritt till maten eller en drink till apéritif. För bara något decennium sedan var det stört omöjligt att hitta dryckesmenyer som serverade alkoholfria drycker och fanns det så var det bara någon enstaka drink eller två som för övrigt smakade pyton. Idag är det andra bullar som gäller. Numera finns det krogar och restauranger som specialiserat sig på alkoholfria alternativ där du kan välja och vraka mellan de mest smakrika och innovativa drinkarna. Vem behöver vara full för att ha kul?

Restauranger som motsäger sig svinn

Det senaste exemplet på en restaurang som satsat på att vinna över svinnet, var när krögarduon Tareq taylor och hans kollega Paul Svensson bestämde sig för att öppna ett matställe i Fabriksparken i Sundbyberg. Restaurangen kommer att slå upp sina portar i september 2019 och trenden att motarbeta matsvinn är redan ett faktum i både Sverige och utomlands. Många gånger mixar man restaurang och lanthandel eller butik i anknytning till verksamheten så att all mat tas om hand på rätt sätt.

Ekologiska menyer

Miljötänket är djupt rotat i svenskarna och har också spridit sig till övriga världen. Närodlat har blivit alltmer populärt och denna trend har visat sig på fler och fler restauranger. Maten kommer från närliggande gårdar eller också har man en egen odlingsplätt där man inhämtar sina grödor, alternativt köper in ekologiska råvaror från svenska bönder från olika håll i landet. I många fall utvecklas även menyer mot överkänsliga och allergiska personer så att maten ska falla så många som möjligt i smaken.

Även populära trender fordrar kostnader

Trots att ovanstående trender verkar vara både gynnsamma och lönsamma i dagsläget så kostar det att upprätta en restaurang. Därför kan man som nybliven restaurangägare överväga ett företagslån från internets många aktörer, såsom https://www.capcito.com där man både erbjuder företagslån, checkrediter och fakturabelåning. Möjligheterna är många och det finansiella är bland det viktigaste för att få en restaurangverksamhet att rulla igång och gå med vinst. Genom att ligga rätt i tiden med din nisch, är det dock troligt att din affärsidé kommer att lyckas. Tänk på att vägen till en människas hjärta går genom magen.