Lyxrestauranger i förorten

Många förknippar stadsliv med att ha nära till kultur, nöjen och restauranger. Det man kanske inte vet är att det faktiskt finns en hel del att göra i närförorterna också. I Älvsjö söder om Stockholm finns till och med en restaurang med en Michelinstjärna: Restaurang Aloë. Inom bara någon kilometers avstånd finns välkända Långbro Värdshus.

Dolda pärlor i närområdet

Att ha restauranger, caféer, parker och service i närheten av bostaden är en lyx som förhöjer trivseln. Utan att ha utforskat ett område noggrant, gärna till fots, kan det dock vara svårt att hitta dessa dolda pärlor. Som tur är har man vid bostadsköp oftast kontakt med en eller flera fastighetsmäklare i Stockholm med god lokalkännedom om området de säljer bostäder i. Älvsjö är ett trevligt område att bo i. För den som vill testa någon av ovan nämnda restauranger, kanske inför en husvisning, kommer här lite mer information.

Restaurang Aloë

I en helt vanlig villa kombinerad med inredningsbutik ligger Restaurang Aloë som startades år 2015 av kockarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson. På meritlistan för Daniel Höglander står en guldmedalj i matlagnings-OS år 2004 samt en Michelinstjärna till en tidigare restaurang, Esperanto. Niclas Jönsson har också arbetat på högklassiga restauranger som Lux, Bom Lloc och Fredsgatan 12. I den mysiga villamiljön har en avsmakningsmeny med inspiration från världens alla hörn satts ihop. Avsmakningsmenyn är fast men byts ut. År 2018 belönades restaurang Aloë med en stjärna i Guide Michelin.

Vill man prova på lyxmat utan att det kostar skjortan kan man gå ned i källaren på samma villa. Där ligger restaurang Rinos, driven av samma ägaren som erbjuder smårätter och drycker av mycket hög klass men till ett mer komfortabelt pris för plånboken.

Långbro Värdshus

Det finns en till mycket meriterad kock i Älvsjö, nämligen Fredrik Eriksson som vann utmärkelsen årets kock 1988 och då på en restaurang med en Michelinstjärna. Fredrik Erikssons egen restaurang i Älvsjö, Långbro Värdshus, har ingen Michelinstjärna men är populär både bland lokalbor och mer långväga gäster. Långbro Värdshus ligger i den gamla läkarvillan i Långbro park och erbjuder både klassisk svensk husmanskost och fräscha fisk- och kötträtter. På helger dukas en stor och varierad brunch upp och restaurangen erbjuder även ett populärt julbord. Under sommarhalvåret kan man äta ute med utsikt mot parken på Långbro Värdshus drop-in-servering. Varje vardag erbjuds också lunch, antingen enklare husman eller trerätters lyxig affärslunch om man vill.

Sist men inte minst har Älvsjö också två bra lokala konditorier: Älvsjö konditori som ligger nära stationen, och brukar hamna högt upp i bl.a. tävlingen om Stockholms godaste semlor. Inne i villaområdet med en filial i Långbro Park finns också caféet Fru Marias bak med hembakta bakverk, bröd och enklare lunchrätter i en härlig miljö med kvarterskänsla.