Välja rätt vin på restaurangen

När man går på fin restaurang och äter middag är det inte helt ovanligt att man beställer ett glas eller kanske en flaska vin till maten. Men det där med att välja rätt vin är inte alltid helt lätt, speciellt inte om man är en ovan vindrickare.

Vilka viner passar till vad?

Det finns flera olika viner att välja mellan. Vitt, rött och rosé samt olika dessertviner. Vinerna smakar olika beroende på druvor. Även tillverkningsmetoden varierar och ger olika smak. Ett exempel är metoden appassimento som ger ett vin med kraftigare smak. I regel brukar man dricka vitt vin till fisk, fågel och sallader. Rött vin passar till kött och kraftigare rätter, medan roséviner oftare dricks som sällskapsdryck eller till lättare rätter.

Be servitören, hovmästaren eller sommelieren om råd

Om man själv är osäker på vilket vin man ska välja kan man be restaurangens personal om råd. En sommelier, servitör eller hovmästare bör ha koll på restaurangens viner och de ska också kunna rådge gästen. Om inte den aktuella personen kan vinerna bör denne hänvisa till en annan person som kan. Genom att man som gäst beskriver vinet man söker kan de ofta hitta en variant som passar.

Möjlighet att prova vinet

I regel finns det möjlighet att beställa enstaka glas av viner på restaurangen. Då kan man prova vinet och se om det smakar som man vill. Om så inte är fallet kan man beställa ett glas av något annat.

Beställer man en flaska vin kommer servitören först att hälla upp lite av drycken i ett glas. Beställaren får då möjlighet att provsmaka vinet. Om vinet inte smakar som man vill är det ingen anledning till att skicka tillbaka det, men om vinet har oxiderat eller om det smakar kork kan man hänvisa till att vinet inte smakar som det ska. Det här märks ganska snabbt på vinet och det är faktiskt vanligare än man kan tro. Man kan också anse att vinet serveras för varmt eller för kallt, och även det kan man klaga på. De viner som det verkligen är fel på kasseras, men vin som serverats vid fel temperatur kan säljas som glasvin när temperaturen rättats till.