Vanliga misstag

Alla människor gör misstag, vissa större än andra och vissa helt oskyldiga. När man startar upp en restaurang är det inte ovanligt att man råkar göra några saker som man tror ska gynna företaget, men som egentligen kan göra din verksamhet till en flopp.

Ett av de vanligaste misstagen är att man har en alldeles för stor meny. Man kanske tänker att man vill ha en meny som passar allt, vilket gör att man försöker få plats med så många olika typer av rätter som möjligt. Nackdelarna med detta är att du kommer behöva köpa in och förvara onödiga mängder råvaror och dessutom så kan du göra det svårare för din personal att tillaga maten. Sträva efter en meny på cirka 1-2 sidor och som innehåller mellan 10-20 maträtter.

Utöver en alldeles för stor meny är det inte ovanligt att man glömmer bort vikten av att försöka hålla ner matkostnaderna så mycket som möjligt. Ett av de bästa sätten för att lyckas med detta är att man väljer att köpa mat som är lokalproducerad och gärna med så få mellanhänder som möjligt. Ju fler mellanhänder som är med i spelet, desto dyrare kommer råvarorna att bli. Som ägare av en restaurang behöver du veta till varje öre vad varje maträtt kostar att tillaga. Detta gäller inte bara kostnaderna på de varor som du behöver till maträtten, utan även alla fasta kostnader som kan tillkomma. Ett bra exempel att använda sig av är att utgå från att kostnaderna för råvaror och de fasta kostnaderna bör utgöra cirka 70 % av det totala priset. Då får du en vinst på 30 %, vilket är en mycket bra start.