Arbetskläder på restaurangen

När man arbetar på restaurang finns det ofta en hel del regler för vad man som personal ska ha på sig. Det har både med hygien och standard på restaurangen att göra. Men vad gäller egentligen?

Passar märkeskläder in?

Som restaurangägare kan man egentligen ordna så att personalen kan ha i princip vilka kläder som helst. Om man gillar tuffa märket Kenzo kan personalen bära plagg därifrån, eller från andra märken. Det är dock viktigt att gästerna inte känner sig illa till mods av eventuella tryck på plaggen och det kan också se snyggt ut om det i alla fall finns något som håller samman personalens klädsel.

Tänk på hygienen

Överlag är det extremt viktigt att hålla en bra hygien i restaurangen och det gäller även personalens klädsel. Det är en fördel om fläckar syns så att man snabbt kan se när det är dags att byta plaggen, och om ärmarna är långa ska de vara tajta nere vid händerna så att tyget inte hamnar i maten. Plaggen ska också endast bäras på jobbet, i arbetslokalerna. Man ska inte gosa med katten, röka eller gå och handla när man har arbetskläderna på sig. Det kan leda till att hår eller annan smuts hamnar i maten, kläderna kan se smutsiga ut och dessutom kan päls eller röklukt leda till besvär hos gästerna.

Olika kläder för köks- och serveringspersonal

På en restaurang bör personalen i köket och inom serveringen ha olika kläder, i alla fall om det är tal om en finare restaurang. Då passar det ofta bättre med enfärgade, gärna mörka kläder ute i matsalen, medan kockarna och annan kökspersonal i regel bär vitt. Det ger ett seriöst intryck och gästerna vet vem de kan fråga om råd. Även personal som hovmästare och eventuell sommelier eller bartender bör givietvis vara propert klädda. Ju finare restaurangen är, desto finare ska också personalen vara klädd för att gästerna ska känna sig välkomna.