Bordsskick – så ska du bete dig

Att besöka en fin restaurang är en upplevelse i sig och kanske inget man gör varje vecka. När det är dags för ett restaurangbesök på en finare restaurang kan det vara bra att känna till vissa oskrivna regler.

Det är för allas trevnad bra att känna till vad du bör tänka på när det gäller bordsskick vid olika typer av middagar och vid restaurangbesök. Först och främst bör du se till vilken typ av middag du är på och hur många som är med på middagen. Är du till exempel på en företagsmiddag bör du som man ha kavaj och i vissa fall dessutom slips. Som kvinna på en företagsmiddag bör du klä dig i klänning eller dräkt och välja bort sandaler. Att ha skor med klack som kvinna är ingen regel men kan ge ett stiligt intryck.

På vissa restauranger kan det finnas en meny på flera sidor där valen är många. Det kan vara svårt att välja vilken typ av rätt man vill beställa. För dig som går på en viss diet eller räknar kalorier kan valet av mat från menyn försvåras ytterligare. Det du bör tänka på här är ditt sällskap. Ingen i ditt sällskap kan beställa mat innan alla har bestämt sig. Av just den anledningen bör du med respekt för övriga vid bordet inte ägna allt för lång tid åt att välja vilken rätt du ska beställa utan när övriga är klara med sina val bör du också vara det. Går du på en viss diet brukar vanligtvis de flesta rätter gå att anpassa till din diet genom att ta bort någon ingrediens i rätten och ersätta med en annan. Fråga alltid servitrisen eller servitören hur de kan anpassa rätten till din diet.

Om du blivit inbjuden på en tillställning där värden har ordnat med bordsplacering finns det aldrig något tillfälle där du har rätt att ändra på var du är placerad. Det spelar ingen roll om det är din ex-pojkvän från förra året som sitter bredvid dig, du får göra det bästa av situationen och så snällt sitta ner där ditt namn är placerat.

Du ska alltid prata med dem som är dina grannar vid bordet. Att vända dig om till din bästa vän som sitter vid bordet bakom och föra en konversation med denna under middagen istället för att prata med ditt närmaste bordssällskap är inget alternativ. Den som sitter bredvid dig under en middag ska du prata med oberoende vem det är eller om du känner personen sedan innan. För dig som har svårt att hitta samtalsämnen kan alltid maten i sig vara en lätt öppningsfras som leder vidare till nya ämnen som exempelvis väder, hälsa, tandläkare eller träning.

Ta till vara på råden och tipsen och du kommer garanterat ha en trevlig middag utan några tveksamheter kring hur du ska bete dig.