Hur får man en Michelinstjärna?

Det är mycket som krävs för att en restaurang ska få en ärad Michelin-stjärna. Man behöver lägga ner otroligt stora kostnader på utrustning, lokal och personal för att lyckas och om man skulle få ytterligare en stjärna så kan man räkna med att alla kostnader kommer att fördubblas.

Det enklaste sättet för den som vill få en Michelin-stjärna är att kontakta Michelin och be dem komma och göra en bedömning av din restaurang eller dig som kock. Man kan nämligen få en Michelin-stjärna som kock också, även om man inte har en restaurang i sig. Michelin kommer först att behöva bestämma sig för om det kan vara värt att komma på besök hos dig. Inser de att det kan vara värt att ta sig en titt så kommer man först att skicka en inspektör. Du kommer inte veta när eller vem som är inspektör, men många restaurangägare brukar kunna ana när en gäst av ett sådant slag kliver in i restaurangen.

Förr i tiden så fanns det vissa saker som avslöjade inspektören på ett mer tydligt sätt. Det var vanligt att inspektören beställde dryck i form av en Dry Martini, ett glas av det som kallas för “husets vin” och även ytterligare en flaska av valfri sort från vinlistan. Utöver detta kunde inspektören märkas av genom att de beställde tre stycken rätter, men aldrig åt upp någon rätt fullt ut. Idag ser det helt annorlunda ut och det är betydligt svårare att lista ut om en inspektör befinner sig i lokalen eller inte, av naturliga skäl. Man vill kunna se hur restaurangen behandlar sina gäster och hur kvaliteten och smaken är på maten, utan att veta att en stjärna hänger på spel.

Det kan naturligtvis vara så att olika länder har olika krav och kriterier på sina kockar och restauranger för att dela ut några stjärnor.Ett tydligt exempel på detta var under den period då det var mycket svårare att lyckas i England, än vad det var i Frankrike. Anledningen till detta var för att fransmännen, under en mycket lång period, var tveksamma till att något annat land kunde tillaga fantastisk mat förutom

de själva. Visst har Frankrike några av de bästa restaurangerna i världen, men långt ifrån alla.

Tittar man på kriterierna i Spanien så anser experterna att dessa är några av de lägsta. Här kan man lyckas få en Michelin-stjärna för att restaurangen serverar maten på otroligt vackra porslin, även om maten i sig inte är någon speciell upplevelse. En restaurang med en Michelin-stjärna behöver alltså inte betyda speciellt mycket beroende på vart i världen du kommer. Trots att en eller flera stjärnor ger en otrolig status, så bör fokuset ligga på en utomordentlig service och mat i toppklass.