Matkultur i Sverige

Matkulturen i Sverige har verkligen gjort stora förändringar under de senaste åren. Maten och smakinfluenserna började förändras redan för länge sedan och idag är det många som ser utländsk mat som svensk.

Anledningen till den kraftiga ökningen av mat från andra länder är tack vare den generösa invandringen i Sverige. Invandringen har gjort det möjligt för människor att ta med sig sitt lands matkultur hit och bidra med fantastiska kryddor och utsökta smaker. Om man tittar på den traditionella husmanskosten idag så syns den inte längre så ofta till, oavsett om man kikar på restauranger eller i vanliga människors hem.

Detta gäller naturligtvis inte alla, men de flesta. I Sverige är det idag en vardag att äta tacos på fredagar och när det är dags att laga ihop något snabbt väljer man oftare en asiatisk wok istället för husmanskost som potatis eller kåldolmar. I skolmatsalen serveras även här en blandning av den svenska maten med influenser från andra länder. Svenskars smaklökar och intresse har vuxit lavinartat och detta gör utrymme för fler typer av restauranger och större vardagsvariation. Med det sagt kan man vara säker på att hitta en restaurang med den typ av mat som man föredrar, oavsett vilken typ av mat det är.