Lyckas med restaurangen

Att få starta upp en egen krog eller restaurang är troligtvis en stor dröm för många människor. Det kan kännas svårt att komma igång, även om man t.ex. har lång arbetslivserfarenhet av att arbeta på en restaurang. Det är stor skillnad på att driva och vara anställd och i denna text får du lära dig exakt hur du går tillväga för att lyckas.

  • En av de första frågor man ska ställa sig själv är vad namnet på restaurangen ska vara. Många väljer att använda sig av sitt eget namn, t.ex. Antons kök eller Restaurang Pia. Det finns många fördelar med att använda sig av sitt eget namn. Om det går bra för restaurangen vet man direkt vem som står bakom den och detta gynnar även kändisskapet på både dig och stället. Dock kan det vara svårare att sälja en restaurang med ett personligt namn om man skulle vilja.
  • Det finns en hel del föreskrifter och regler man som restaurangägare behöver veta om och rätta sig efter. Fördelen med detta är att konkurrensen då blir lika hård oavsett vilken restaurang som man tittar på. Man behöver vara förberedd på t.ex. oförutsedda besök från Hälsomyndigheten, men även Skatteverket kan komma på besök då och då.
  • Att driva en restaurang i sitt eget hem är näst intill omöjligt, vilket betyder att du behöver se till att hitta en bra och passande lokal. Det bästa är att rikta in sig på lokaler som befinner sig i t.ex. ett kontorshus. Har man restaurangen i ett lokal som befinner sig i ett bostadshus finns det risk att boende blir störda, vilket skapar onödiga problem för restaurangen och för dig.
  • En av de svåraste bitar i restaurangvärlden är att hålla bra och professionell personal, som är villiga att stanna kvar. Som arbetsgivare behöver du se till att skapa en bra arbetsmiljö för dina anställda, så att du slipper en överdriven personalomsättning och blir en mer attraktiv arbetsplats att befinna sig på.
  • Att äga en restaurang innehåller en hel del mer arbete än att bara laga och servera god mat. Som ägare behöver du även vara i kontakt med ett flertal myndigheter, åtminstone i början när du ska komma igång. Se till att du får ett tillstånd gällande miljö och hälsa när det kommer till livsmedel och att du kontaktar tillståndsenheten för alkohol om du vill servera alkoholhaltiga drycker som t.ex. drinkar, öl och vin. För detta behöver du även ha gått en utbildning och klara av ett prov.
  • Ett sista tips, som egentligen är en funderare som man behöver ha svar på väldigt tidigt, är vilken typ av mat som man vill servera. Titta på hur konkurrensen ser ut runt omkring i samma område.