Drömmer du om att driva en alldeles egen restaurang? Vill du servera enkel, vällagad husmanskost på den lilla kvarterskrogen, eller en förstklassig à la carte-meny i en stor salong med vita dukar?Oavsett storlek på drömmen står du inför en rejäl utmaning. Om är du villig att satsa allt och lite till kommer du med all sannolikhet att lyckas. Vi guidar dig på vägen.
Välj företagsform
De tre vanligaste företagsformerna är aktiebolag, handelsbolag och enskild verksamhet. Även kommanditbolag är en vanlig bolagsform. Har du funderat över vilken form som passar dig bäst? Och vet du vad de olika företagsformerna för med sig för skyldigheter och rättigheter?
Aktiebolag (AB)
En registrering av ett aktiebolag kräver ifyllnad av särskilda dokument som sedan ska skickas in som en anmälan om registrering. När den är färdig får företaget sitt organisationsnummer samt sitt namn. Företagsnamnet får skydd i hela landet vid registrering av aktiebolag.
Handelsbolag/Kommanditbolag (HB/KB)
För att anmäla ett handels- eller kommanditbolag krävs det att du skickar in namnförslag, en verksamhetsbeskrivning, uppgifter om eventuella delägare (bolagsmän) samt uppgifter om firmatecknaren (en eller flera). Företagsnamnet får skydd i det län som företaget är registrerat i.
Enskild näringsverksamhet
Många som startar så kallad enskild näringsverksamhet har en annan anställning vid sidan av. Det som krävs är en ansökan om ett godkännande för F-skatt och när den blivit godkänd får
företaget sitt organisationsnummer. I detta fall är det detsamma som firmatecknarens personnummer.
Skriv en checklista
För att få med alla olika delar i planerandet av din företagsstart är det smart att skriva en checklista. Fyll gärna på den efter hand, men se till att checka av allt i tur och ordning så att du inte missar något väsentligt.
När det gäller restaurangbranschen finns det en hel del att ta hänsyn till när det gäller utskänkningstillstånd, val av lokaler, leverantörer, utrustning med mera. Men först ska du börja med att skriva ner din affärsidé samt din affärsplan:
- affärsidé
- kundunderlag/ konkurrensanalys
- marknadsföringsplan
- kortsiktig/långsiktig finansiering
- prissättning/budget
- organisation/administration
- lokaler/utrustning
- försäkringar/ tillstånd
- meny/personal/kökschef
Tillstånd
Det krävs inte bara ett tillstånd för själva starten och driften av en restaurang utan det krävs också att lokalen är anpassad och godkänd för livsmedelshantering samt alkoholservering. Ett så kallat utskänkningstillstånd krävs för den som önskar servera alkoholhaltiga drycker på sin restaurang.
Finansiering
Det krävs ett stort startkapital för att starta en restaurang eftersom det krävs såväl anpassade lokaler som utrustning, inventarier, inredning etc. Kanske har du redan ett kapital, men skulle du behöva ett lån kan du till exempel finansiera starten genom Lånefynd.se alternativt din bank eller annan långivare.
Meny
Vad vill du ha för slags meny och vad erbjuder konkurrenterna/närliggande restauranger? Börja med att besöka andra restauranger och jämför utbud, servicenivå, priser etc. Lista sedan för- och nackdelar samt identifiera dina egna svagheter/styrkor i förhållande till detta.
Marknadsföring
Sprid ordet genom direktreklam, flyers, hemsidan, bloggen, sociala medier, personalen etc. Du kommer att behöva mycket tid och resurser för att marknadsföra din restaurang – inte bara i början.